Krydda snaps krydda brännvin
Här kommer några tips på hur du kan krydda din snaps och ditt brännvin!
Vi har listat några av alla de olika sätten på hur du skall få din snaps att smaka kalasgod!
Kryddor - Krydda din mat med goda kryddor
Gör så här:
TIMJAN. Thymus serpyllum. Timjan växer i doftande mattor på torra backar och stränder. Denna krydda ger en mild och smakrik snaps som med stor fördel kan njutas till tex ärtsoppan. Plocka blommande toppskott på sensommaren. Torka dem på torr och mörk plats eller använd dem färska som de är. Fyll en flaska eller burk till hälften med färsk eller ett par centimeter med torkad timjan. Häll över ditt brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i ett par veckor. Sila blandningen genom ett kaffefilter. Smaksätt okryddat brännvin med essensen till lagom styrka och smak.
SKOGSROSMARIN är ett annat namn för skvattram, Ledum palustre, en drygt halvmeterhög buske med vita blommor som du hittar vid många sjöstränder, kärr och mossar. Snapsen, guldgrön och fyllig, passar bra till tex viltkött. Plocka toppskott på sommaren, repa av bladen och fyll en burk till en fjärdedel. Häll över brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i två–tre veckor. Sila blandningen genom kaffefilter och smaksätt okryddat brännvin med essensen till önskad smak och ljust gyllengrön färg.
VILDKÖRVEL. Spansk körvel, Myrrhis odorata, är släkt med hundkäx men är mjukluden och har kraftigare blad. Denna växt växer ofta förvildad vid gamla gårdar, där den blir mer aromatisk än i kryddlanden. Smaken är liksom färgen fyllig. Plocka de bruna, cirka två centimeter långa fröna på sensommaren. Lägg färska eller torkade frön i en glasburk upp till ett par centimeters höjd och häll över brännvin. Sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i cirka 14 dagar. Sila blandningen genom kaffefilter och använd essensen för att smaksätta brännvinet till önskad styrka och smak.
NYPON. Vildros, Rosa canina, växer i hagar, skogskanter och på ängar i södra Sverige. Nypon ger ett milt och blommigt brännvin, som passar väl så bra till kött och ost som till sill. Plocka nyponen på sensommaren, dela dem, pilla bort kärnorna och torka fruktköttet på mörk och torr plats. Fyll en burk till hälften med torkade nypon. Häll över brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i två–tre dagar. Sila blandningen genom kaffefilter. Använd essensen för att smaksätta okryddat brännvin till önskad styrka och smak.
HIRKUM PIRKUM är det folkliga namnet på johannesört, Hypericum. Dess gula blommor ger ett vackert rött brännvin med mild smak. Plocka knoppar och de nyss utslagna blommorna i juli–augusti. Lägg de färska blommorna direkt i en burk. Häll över brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i cirka 14 dagar, vänd burken då och då. Sila blandningen genom kaffefilter och smaksätt okryddat brännvin med essensen till lagom fyllighet och färg.
BESK gör du på malört, Artemisia absinthum. Den har gula små blommor och växer, förutom i kryddland, på torra ställen. Dess släkting, Artemisia maritima, anses vara mest aromatisk. Den växer på stränder men är fridlyst på vissa platser. Plocka toppskott med fullt utslagna blommor på sensommaren (de rättrogna gör det på Bartholomeidagen den 24 augusti) och torka dem på mörk och torr plats. Plocka av blommorna och lägg i en glasburk till ett par centimeters höjd. Fyll burken med brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i cirka 14 dagar. Sila blandningen genom kaffefilter. Smaksätt brännvinet med essensen till angenäm styrka och beska – den är stark så ta det försiktigt.
Krydda snaps krydda brännvin med ovan nämnda egenhändigt plockade goda växter från naturen!
Krydda väl!
Kryddjohan Kryddor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar