tisdag 23 november 2010

Nyttiga kryddor - Starka Nyttiga Kryddor

Nyttiga Kryddor

 
Starka kryddor i maten ökar förbränningen markant jämfört med okryddad mat. Hittills har det huvudsakligen varit chilin som har fått positiv uppmärksamhet, men ny forskning visar att även ingefära, pepparrot (som i wasabi) och senap kan öka ämnesomsättningen. Var uppmärksam på att det krävs mer än en liten nypa kryddor för att uppnå en nämnvärd effekt. Kroppen vänjer sig nämligen vid dess inverkan, så kryddmängden måste ökas med jämna mellanrum för att fortsätta stimulera kroppen. Som en bonus till den ökade ämnesomsättningen bidrar kryddorna även till en ökad mättnadskänsla, vilket gör det lättare att tygla aptiten. (iform.se)

Denna artikel är hämtad och Inspirerad från http://www.malins-mat.com/ . Hon har en jättefin sida om mat!

Tack Malin för all fin information du lägger ut!


Nedan finner du en bra lista på Nyttiga starka kryddor.


Gurkmeja



* innehåller ämnet curkumin, förebyggande mot tjocktarmscancer

* är antiinflammatorisk och innehåller många antioxidanter

* verkar virushämmande

* positiv inverkan på diabetes, allergier och alzheimer.


Kardemumma



* innehåller antioxidanter och påverkar bland annat ditt immunförsvar possitivt

* bra för matsmältningen och har en lugnande inverkan på kroppen

* behöver man en vätskedrivande verkan så kan man krydda med lite kardemumma

* bra för blodtrycket


Kanel



* har en god inverkan på tarmfloran och ser till att blodsockret ligger på en jämn nivå

* dess egenskaper lär ha en positiv inverkan på insulinet

o mindre insulin behövs när blodsockret är stabilt och om insulinet, som är fettbildande, minskar så minskar också risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2



Fänkål



* förebygger cancer

* hjälper mot dålig matsmältning och mot gasbildning


Timjan



* ägs ha baktriehämmande egenskaper

o används då främst för att försök hejda hosta, men verkar också slemlösande.

* sägs förbättra blodflödet i kroppen.

* har visat sig ha positiva effekter på astma och kikhosta

* kan användas som ett förebyggande skydd vid infektioner eller inflammationer i hals och mun

* hjälper mot dålig matsmältning.


Chili

Den allra vanligaste kryddan, när man talar om tex fettförbrännnade kryddor.



* garderar magsäcken mot cancer

* innehåller ämnet capsaicin som frigör endorfiner i hjärnan och som bidrar till välmående

* sägs ha en antibakteriell inverkan

* bidrar till att öka kroppens temperatur och energiförbrukning, vilket kan ge viktminskning.


Alla dessa kryddor du ser i denna listan, behöver du använda under en period, för att det skall ge någon effekt på din kropp och själ.
Basilika



* ett av Orientens äldsta läkemedel

* dess doft och smak kommer av en olja som innehåller ämnen som även förekommer i kryddnejlika och dragon. En del av de aktiva ämnena går förlorade vid torkning, varför den bör användas färsk.

* verkar kramplösande och lugnande

* verkar dämpande på hudirritationer och befrämjar matsmältningen.


Dill



* är kramplösande

* kan användas mot väderspänning och matsmältningsrubbningar.

* urindrivande

* inflammationshämmande


Dragon


* är lätt anticeptisk och verkar

o aptitökande

o matsmältningsbefrämjande

o kramplösande



Persilja



* De färska bladen innehåller järn, kalcium, fosfor, A- och C- vitamin

* bör användas så färsk som möjligt, uppvärmning förstör de värdefullaste aktiva ämnena.


Rosmarin


* aptitstegrande

* galldrivande

* kramplösande

* menstruationsökande.


Vitlök

Kanske en av de mest populära kryddorna för att värja sig mot förkylningar och andra lättare sjukdomar.
* förebygger förkylning

* anti-inflammatorisk, antibiotisk och maskfördrivande verkan

* är bakteriedödande, kärlvidgande och kramplösande

* är väderfördelande och hämmar bakterie-jäsning i tarmarna

* sänker halten kolesterol och triglycerider i blodet, sänker blodtrycket och blodsockret

* dess hormonverkan kan lindra besvären i klimakteriet.

* innehåller bl a aliin, allicin, kiselsyra, vitamin A, B och C

* innehåller små mängder mineraler som: natrium, selen, jod, kalium, järn, kalcium, fosfor, zink, krom, magnesium och koppar.


Ingefära

Många äldre människor handlar Ingefära hos Kryddjohan, för att dämpa sina magar.

* stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras

* ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism.

* hjärtstärkande

* stimulerar andning och blodcirkulation i hjärnan och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk

* är effektivt mot illamående och åksjuka.

Detta var några av alla de nyttiga kryddor, som gör underverk för kroppen. Det finns verkligen fördelar med att krydda maten väl:) Både smakmässigt och för det egna välmåendet.

Se till att använda de nyttiga kryddorna!


Kryddjohan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar