måndag 28 juni 2010

Grilltips - Grilltipsguiden

Grilltips Grillguiden är till för att du enkelt skall kunna bli en riktig grillmästare i sommar. Grilla enkelt med grilltips guiden.

Allmänna tips

Det finns massor att skriva om grillning. Här nedan följer många bra tips på hur du skall få till en riktigt bra grillsession.


*Ett hett grillgaller är alltid att föredra.
För att inte maten skall fastna, så behöver grillgallret vara hett.

*Ge en god röksmak till kött eller fisk
Genom att tillsätta lite hickoryspån i glöden, så får köttet en härlig rökig smak.
Det finns goda kryddor med röksmak hos www.kryddjohan.se


* Njut av god dryck
Det finns inget godare än en kall öl, under tiden man väntar på att maten på grillen skall bli klar. Dricker du inte alkohol, så drick det du älskar mest, när du grillar.

*Fantastiska tillbehör
Att använda goda tillbehör piffar ju upp grillningen.
Kalla såser, gott bröd, grillade grönsaker och en god sallad gör grillningen superb.

*Grilla hela året om
Höst eller vinter är inget hinder för dig att grilla ute. Vid riktigt ruskigt väder, så kan du ju alltid använda ugn eller grillpanna.

*Gör det enkelt
Är du nybörjare, gör det så enkelt för dig själv som möjligt. Kotletter, biffar, korvar eller hamburgare är mat, som de flesta tycker om och som är enkla att hantera på grillen.

*Låt barnen vara grillmästare
Låt barnen vara med och grilla och ”kocka”. De älskar att få vara med och stöka i köket.

*Olja in grillspettet
Olja in grillspettet, så lossnar köttet lättare från spettet. Det glider liksom av

*Platta grillspett
Ett platt grillspett gör att köttet hålls på plats under grillningen.

*Slut på rullande grillspett
Genom att använda två grillspett, så rullar inte grillspetten runt på grillgallret.

*Sätt inte för tätt
För att få en jämn grillning med grillspett, så bör inte det som skall grillas sättas allt för tätt. Det blir inte bra grillat då. Sätt med bra mellanrum.


Grillen

Använd en ren, säker grill. En grill du behärskar och kan utan o innan, för bästa resultat.

*Gnid in gallret med citron
Om du skall grilla fisk eller grönskar, så undviker du att maten fastnar genom att gnida in lite citronsaft på gallret.

*Håll grillgallret rent
Rengör grillgallret med en stålborste när gallret är varmt, men var försiktig med värmen.


Glöden

En bra glöd är grunden för en lyckad grillning.

*Briketter vid längre grillning
Briketter är det bästa att använda när du skall grilla större köttbitar.

*Ordna glöden i god tid
Det tar alltid lite tid innan den rätta glöden infinner sig, så tänd grillen i god tid.

*Kväv inte glöden
Lägg inte på för mycket mat samtidigt på grillen.


*Låt tändvätskan dra in ordentligt
Låt tändvätskan dra i ungefär 5-10 minuter innan du tänder på.

*Rätt glöd
Det tar ungefär 20 minuter innan glöden får ett vitt lager av aska på sig, och då har du den rätta glöden för att tillaga din mat.

*Snabb glödbädd som håller länge
Blanda kol och briketter, så får du en snabb glödbädd som håller länge.


Kött

Det vanligaste att grilla är kött. Det finns massor med gott kött att njuta av.

*Använd rätt grillverktyg när du grillar
Vänd köttet med en rejäl grilltång. Köp den bästa du kan hitta, så slipper du att tappa maten på backen.

*Använd en bra stektermometer
Vid grillning av stora köttbitar är en stektermometer det bästa du kan använda för att avgöra om köttet är färdigt.

*Bacon som en smaksättare
Genom att linda baconskivor runt torrt kött, så blir köttet mycket saftigare. Låt baconet rinna av på ett papper efter grillning, om du vill ha fettsnålt allternativ.

*Mindre kladd
När du skall tillaga hamburgare, så undviker du enkelt att färsen fastnar på händerna genom att fukta händerna med lite vatten.

*Köttet skall vara rumstempererat
Ta fram köttet i god tid innan grillningen och grilla aldrig kött som kommer direkt från kylen/frysen. Köttet skall vara rumstempererat.

*Låt alltid fettranden vara kvar
Det är fettet i köttet som gör det saftigt, så låt det sitta kvar under grillningen och skär sedan bort det vid servering. Du kan ju enkelt skära bort den efter grillningen om du vill ha fettsnålt.


*Låt köttet vila lite
Låt det färdiga köttet vila i folie någon minut innan du serverar. Så att får ”dra” till sig lite.

*Marinera kött
Använd en plastpåse och marinera köttet i minst en timme samt vänd då och då.
Många torr marinerar, detta går naturligtvis också alldeles utmärkt. Det blir inte lika kladdigt på grillen, när man torrmarinerar.

*Rensa kylen
Städa ur kylen och mal ned olika köttbitar till en färs, som du sedan kan använda till hamburgare. Vi brukar göra Rock N Roll burgare med Rock N Roll kryddan Underbart goda!

*Saftigt och gott
Grilla köttet på hög temperatur så att det får lite färg och fortsätt sedan grillningen på grillens ytterkanter.

*Snitta fettkanten
Genom att skära några snitt i fettkanten på köttet, så kupar det sig inte vid grillningen.

*Spara in på saltet
Salta alltid när köttet är klart. Salt har förmågan att dra saften ur köttet.

*Undvik att köttet fastnar
När gallret har blivit varm kan du försiktigt smörja in gallret i lite olja eller lime/citron.

*Vackert grillmönster
Vrid varje kött ett kvartsvarv efter ca halva grilltiden.

*Vinäger ger mört kött
Genom att tillsätta lite vinäger i marinaden, så blir köttet extra mört.


*Välj rätt kött
För att få det bästa resultatet när du grillar, välj ett kött med insprängt fett, som t ex karré och entrecote



Fågel

Fågel är gott att grilla. Köttet är magert och passar bra på grillen.

*God hygien
Speciellt vid tillagning av kyckling, så är det viktigt med en god hygien (händer, kniv och skärbräda).

*Ha koll på kycklingen
Kyckling är mycket gott att grilla, men ha noga kolla på om den är klar. Köttsaften skall vara klar och inte rosafärgad.

*Rätt temperatur
Köttemperaturen skall vara minst 75 grader C.

Fisk

Fisk är fantastiskt att grilla. Det finns många goda sorter. Pröva dig fram, så hittar du dina favoriter.

*Feta fiskar på grillen
När du grillar fisk, så skall du välja lite fetare fiskar som t ex lax, marulk, tonfisk mm.

*Ett halster till fisken
Genom att grilla fisken i ett halster, så faller fisken inte i sär och det är lätt att vända.

*Färsk fisk
Färsk fisk skall dofta friskt, vara fast i köttet och ha klara samt glansiga ögon.

*Grilla fisken i folie
Att grilla fisk i folie tillsammans med lite kryddor är både enkelt och gott.

*Grilla inte fisken för länge
Fisk blir snabbt klar på grillen, så ha koll på tiden för annars blir fisken allt för torr.

*Halstra fisk
Några snitt i skinnet och en god kryddning gör fisken till en vinnare på grillen.

*Kolla om fisken är klar
Ett enkelt sätt att kolla när fisken är färdig är att köttet enkelt släpper från benen.

*Mager fisk på grillen
Marinera och tillaga fisken in i folie eller i grillhalster.


Skaldjur

*Investera i ett finmaskigt galler
Perfekt när du skall grilla t ex räkor och ger dessutom ett mycket snygg grillmönster på maten. Räkor är ju en favorit på grillen för vår del.

Grönsaker

Grönsaker är nästan ett måste för en perfekt grillsession. Antingen som en sallad, bredvid, eller så grillar man goda grönsaker direkt på grillen.


*En höjdare på grillen
Grilla centimeter tjocka skivor av aubergine i ca 8 minuter och vänd några gånger. Servera med olivolja och lite salt.

*Lök direkt i glöden
Baka löken inlindad i folie direkt glöden (ca 50 minuter).

*Potatis direkt i glöden
Baka potatisen inlindad i folie direkt glöden (ca 50 minuter).


Marinad

Det finns massor att skriva om marinader. Alla har sina recept, favoriter och idéer. Gör mycket marinad är vårt enkla tips. Köttet smakar ju så mycket mer med en god marinad. Låt gärna köttet dra i marinad länge, så att det drar åt sig marinaden ordentligt.


*Marinera och frys in
Marinera mycket kött och frys in i portionsförpackningar.
Då kan du enkelt plocka upp ur frysen och njuta av god mat, när du vill.

*Marinera med mindre kladd
Det enklaste sättet att undvika allt kladd vi marinering är att lägga köttet i en plastpåse och sedan hälla i marinaden.

*Mixa marinaden
En marinad tillagas enkelt genom att köra alla ingredienser i en mixer. Du får den finfördelad och alla ingredienser sprids enkelt ut i marinaden.

*Spara marinaden
Överbliven marinad kan frysas in och förvaras upp till 3 månader i frysen. Både miljö – och ekonomi vänligt.

*Undvik eldslågor
Torka av marinaden innan du lägger maten på grillen. Alternativt torrmarinera.


Säkerhet

*Grillens placering
Grillen skall placeras på ett stabilt underlag i lä, och på avstånd från allt som kan fatta eld. Ställ aldrig grillen mot staket, eller husväggar.

*Släck eldflammor
Om marinaden droppar ner i glöden så flammar eldslågor upp. Dessa kan bränna köttet. Dessa lågor släcker du enkelt med en vattenspruta.

*Tänk på säkerheten
Spruta aldrig på tändvätska i efterhand.


Grilla på nu utav bara fanken! Njut av allt det bästa, så hörs vi snart igen!


Alla goda kryddor till din grillning hittar du här.

Krydda väl;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar