Muskot (Myristica fragrans), muskotnöt och muskotblomma - kommer från muskotträdet vars hemland är Bandaöarna bland Moluckerna (tidigare Kryddöarna) i Indonesien.
Muskotträd odlas också på andra öar där samt i Sydamerika och i Västindien främst på Grenada där det är den viktigaste exportvaran tillsammans med bananer och kakao. Muskotträdet är 10-20 meter högt, ständigt grönt och med mörkgröna ovala blad och klasar av små gula konvaljlika blommor.
Muskot är en fin mild, men starkt aromatisk krydda som ska användas med måtta så att den inte dominerar. Muskotnöten rives direkt över den maträtt som skall kryddas. Muskot används med fördel i olika potatisrätter såsom potatismos och stuvad potatis eller till grönsaker, kokt eller stuvad vit- eller blomkål, spenat och i ägg- och osträtter.
Béchamelsås smaksatt med muskot kan användas till lasagne. Muskotnöt är också en viktig ingrediens i kryddblandningar för falukorv, prinskorv och wienerkorv. Trots "nöt" i namnet så kan muskotnöt inte framkalla allergiska reaktioner.
Muskotblomma utgörs av fröhyllet till muskotnöten. Muskotblomma är orangefärgat och har en mer subtil smak. Används framför allt till smaksättning av fiskbullar. Är en viktig krydda i norska "fiske kaker".
Muskotnöt innehåller det amfetaminliknande ämnet myristicin, som i stora mängder kan ge förgiftningssymptom och vara livshotande. Var varsam och måttfull med denna krydda:)
Muskot är en fantastisk krydda när den används med måtta i matlagningen.
Krydda väl;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar